Tentera menggempur penceroboh bermula jam 7.00 pagi ini (5/3/2013). Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam satu kenyataan. ATM telah menyerang penceroboh Sulu di Kampung Tanduo.
7.00 Pagi: Letupan mula kedengaran di sekitar persembunyian penceroboh. Jet Pejuang Tentera Udara Diraja Malaysia menyusul.
.
Update 9.35 Pagi: Kelihatan penduduk  Kampung Sungai Merah menaiki lori meninggalkan kediaman mereka.
tanduo
Update 10.01 pagi : Stesen radio Filipina dzBB melaporkan bahawa Abraham Idjarani, jurucakap kesultanan Sulu, berkata Azzimudie Kiram, adik sultan yang mengetuai pencerobohan itu,  mengesahkan jet pejuang telah menggugurkan sekurang-kurangnya dua butir bom. Bagaimanapun, Idjirani mendakwa bom mengenai kedudukan penduduk Malaysia dan bukan kumpulan Azzimudie.
Update 10.22 Pagi: Pasukan keselamatan telah melancarkan serangan habis-habisan ke atas penceroboh bersenjata di Kampung Tanduo menerusi udara dan darat, kata sumber tentera. Katanya, ia dimulakan dengan serangan udara menggunakan pesawat F-18D, Honet dan Hawk selain mortar, kenderaan berperisai APC dan mopping.
Update 10.34 pagi: Sumber keselamatan memberitahu, laporan sehingga kini mengesahkan tiada sebarang kecederaan di kalangan anggota pasukan keselamatan yang menjalankan serangan ke atas penceroboh di Lahad Datu
http://mynewshub.my/wp-content/uploads/Imej-jet-pejuang.jpg
Update 10.46 Pagi: Serangan udara dihentikan sebentar tadi dan kini disusuli operasi darat pasukan keselamatan di lokasi persembunyian penceroboh besenjata di Kampung Tanduo. Sementara itu, satu sidang media mengenai operasi serangan ke atas kumpulan penceroboh dari Selatan Filipina itu dijadual diadakan oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, di Hotel Residen Felda Sahabat, jam 11 pagi ini.
Update 11.24 Pagi: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata operasi masih berjalan dan pihak keselamatan yang terdiri daripada anggota PDRM dan tentera mendapat tentangan dalam bentuk beberapa das tembakan yang dilepaskan oleh pihak musuh. Katanya, ketika ini pasukan keselamatan sedang menjalankan pengeledahan terhadap beberapa buah rumah di kampung tersebut. Ketika sidang akhbar itu diadakan, beliau berkata, setakat ini tidak ada kehilangan nyawa di pihak keselamatan  di pihak PDRM dan tentera.
Update 11.43 : Anggota keselamatan berkawal dekat ladang kelapa sawit Embara Budi bagi menyekat sebarang penyusupan pihak penceroboh di kawasan ini.
anggota
Update 12 Tengah Hari: Sementara di Bandar Cenderawasih, kawalan oleh tentera turut dilakukan

tentera
http://images.scribblelive.com/2013/3/5/56624e28-74e3-48c2-adfc-1cad8299fa3f_400.jpg

Update 12.21 Petang: Penceroboh Masih Melepaskan Tembakan

Ketua polis negara Tan Sri Ismail Omar berkata operasi bersama antara polis dan tentera masih menerima tentangan musuh yang melepaskan tembakan ke arah pasukan keselamatan negara. Pasukan Malaysia kini menjalankan operasi ‘mopping up’. Tiada korban di pihak kita direkodkan setakat ini namun di pihak musuh masih belum diketahui. Ismail meminta semua pihak agar tidak membuat spekulasi mengenai jumlah kemalangan kerana akan menjejaskan Ops Sulu ini.
Update 12.33 Petang: Operasi pembersihan sedang giat dilakukan. Orang luar dan media tidak dibenarkan menghampiri kawasan pertempuran.
Update 2.10 Petang: Filipina meminta pihak berkuasa Malaysia untuk membantu menyediakan perjalanan keluar yang selamat dari Sabah untuk wanita Filipina dan mereka yang bukan penceroboh bersenjata. Setiausaha Luar Filipina, Albert del Rosario telah meminta rakan sejawatannya dari Malaysia untuk berbuat demikian supaya mereka dibenarkan meninggalkan kawasan pertempuan di sana.
Del Rosario juga meminta Jabatan Hal Ehwal Luar di Manila untuk menyampaikan nota kepada duta Malaysia ke Filipina untuk berhubung rayuan tersebut. Menteri Luar Malaysia, Datuk Anifah Aman berkata beliau akan menyampaikan permintaan itu kepada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zamid Hamidi.
Update 3.00 Petang:  Dimaklumkan operasi kini berjalan seperti dirancang. Operasi memberkas penceroboh dan pemeriksaan dari rumah ke rumah sedang dilakukan.
Update 4.42 Petang: Ketua Polis negara mengesahkan sehingga kini pasukan keselamatan masih tidak menemui mayat ketua penceroboh, Raja Muda Azzumudie dan pimpinan lain dalam serangan udara yang dilancarkan ATM di Kg Tanduo pagi ini.
Kira-kira 20 mayat pengganas Sulu setakat ini sudah ditemukan beberapa jam selepas serangan dilakukan oleh pasukan keselamatan ke atas kumpulan penceroboh itu di Kampung Tanduo.

Update 5.45 Petang: Polis masih menjalankan operasi susulan dan penggeledahan di Kampung Tanduo, Lahad Datu kerana percaya masih ada musuh di kawasan seluas empat kilometer persegi itu.

Update 9.45 Malam: Setakat jam pukul 7.00 petang, jumlah  anggota kumpulan penceroboh bersenjata yang mati, cedera atau ditangkap belum disahkan oleh pihak polis Malaysia.

Credit to: melvister.com

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *