Tolong-tolong !! beri jawapan….

Hello rakan-rakan. Memandangkan hari ini saya kurang mood buat entri yang panas-panas. Saya ingin kongsikan kepada rakan cerita remeh-temeh yang saya dengar perbualan budak-budak dalam perjumpaan kami pagi tadi.

Pertanyaan ini saya kongsikan. “Mengapa ikan laut yang selalu kita makan tidak masin walaupun ia tinggal di laut yang airnya sangat masin”?

Walau pun pertanyaan ini untuk budak-budak tetapi saya fikir-fikir waktu itu, saya pun blank juga dalam fikiran. Sampai rumah masih juga saya fikir-fikirkan jawapannya.

Saya tahu rakan-rakan akan ketawa terbahak-bahak kerana soalan ini sangat senang dan remeh-temeh, jadi sudilah kiranya beri jawapan rakan-rakan di bahagian comment atau bahagian shout box…

By admin

15 thoughts on “MENGAPA IKAN LAUT TIDAK MASIN WALAUPUN TINGGAL DI AIR MASIN ?”
  1. takdelah.. sbb sistem negative feedback dlm bdn organism.. bile kandungan garam tinggi, nnt sistem badan akan sembangkan dia blk.. thats y tak masin.. hoho -_-" jwpn budak bio hehe jalan2

  2. Info:
    Marine fish don’t taste salty because there is not anywhere near as much salt in them as in salt water (if any at all in some cases). The reason fish can live at different salinities is based on there ability to regulate there osmotic pressure (live a pump that gets rid of excess salt). The varying ability to do this is why different species can tolerate different salinities (a variations of, or extremes). So the don’t taste salty because the mostly are made up of fresh water.

  3. Tq ckg isza, syenget, jwpan awak memang tepat dari segi fakta. Eryati, pandai ko jawab loyar buruks. he.he..jawapan kalian semua betul..ada siapa2 lagi puna jawapan yg lain?

  4. Sebelum entri ni lenyap kat bawah, sya mau bagi jawapan loyar buruk dulu dgn soalan di atas. Semua jawapan anda secara fakta memang betul. Cuma saya punya jawapan yg simpang sikit. Ikan laut itu tidak masin sebab dia masih hidup utk meneutralkan air laut. Cuba kalau dia mati di laut, beberapa hari saja isi ikan itu akan menjadi masin. he.he..jumpa lagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *